05-03-2018 10:15

Dieta wspomagająca dobrą kondycję stawów.

 

Stawy to ruchome połączenia pomiędzy poszczególnymi kośćmi, dzięki którym możemy swobodnie się poruszać.  Ich dobra kondycja znacząco wpływa na zakres naszej aktywności fizycznej i jakość życia.  Jednym z kluczowych elementów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie stawów jest odpowiednio dobrana dieta, przy czym należy pamiętać, że zdecydowanie korzystniejszy dla naszego organizmu jest taki sposób odżywiania, który zawiera wiele zdrowych produktów, niż oparty tylko na kilku składnikach pokarmowych. Jeśli dieta, czyli sposób odżywiania, opiera się na zasadach zdrowego żywienia, wtedy możemy postrzegać ją w kategoriach diety zbilansowanej, czyli zachowującej równowagę pomiędzy dostarczanymi organizmowi składnikami – węglowodanami, białkiem, tłuszczami, błonnikiem, witaminami i pierwiastkami.  Niedobór, nadmiar lub brak równowagi między tymi składnikami powoduje, że chorujemy. Zatem jakie składniki naszego pożywienia wpływają na dobrą kondycję stawów i gdzie ich szukać?

Stowarzyszenia zrzeszające chorych cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów czy reumatoidalne zapalenie stawów zalecają aby stosować urozmaiconą dietę opartą na produktach roślinnych, większej ilości błonnika, pożywieniu bogatym w kwasy omega-3, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty.1

Kilka z ważnych składników naszego pożywienia wpływających na dobrą kondycję stawów to:

1.     Białko (podstawowy budulec chrząstki stawowej);

2.     Przeciwutleniacze (np. witamina C, niezbędna w syntezie kolagenu, który jest ważnym białkiem odpowiadającym m.in. za kondycję stawów czy ścięgien);

3.     Kwasy OMEGA – 3 (kwasy te mogą łagodzić nasilenie stanów zapalnych, które już się pojawiły, oraz zapobiegać powstawaniu nowych);

4.     Witamina D (niskie stężenie witaminy D w organiźmie ma związek z występowaniem osłabienia siły mięśniowej, bólu kości i stawów i zaburzeniami równowagi).2

W jakich produktach szukać tych składników? Ryby morskie takie jak łosoś, tuńczyk, sardynki, makrela będą zawierały zarówno kwasy tłuszczowe omega – 3 jak i witaminę D oraz białko, natomiast dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia roślinnego jest olej lniany, orzechy włoskie oraz awokado. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem witaminy E, która również wykazuje działanie przeciwzapalne. Witaminy C szukaj w owocach i warzywach, najwięcej zawiera jej papryka, pomarańcza, papaja i jarmuż, ale wybór jest naprawdę urozmaicony, więc każdy znajdzie coś co lubi. Witamina D znajduje się także w żółtku jaja kurzego, borówkach, pieczarkach i kurkach3, ponadto jest ona wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych, stąd w miesiącach letnich raczej nie ma problemów z jej niedoborami w organizmie. Do diety wprowadź nabiał, natomiast mięso wybieraj chude (np. cielęcinę, drób, królika), które nie zawiera dużych ilości niekorzystnie działającego tłuszczu. Nie zapominaj także o regularnym uzupełnianiu płynów, w końcu chrząstka składa się w 80% z wody.

Znaczenie diety w łagodzeniu objawów chorób stawów nie jest wystarczająco udokumentowane, jednak większość zaleceń żywieniowych sprawdza się u wielu chorych a zdrowa, zbilansowana dieta wpływa na aktywne życie i  lepsze samopoczucie.

 

 

Strona Ortho Sport Medical ma charakter wyłącznie informacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, zawartych na naszej stronie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

 


1. González Cernadas et al.: Importance of nutritional treatment in the inflammatory process of rheumatoid arthritis patients; a review Nutr Hosp. 2014 Feb 1;29(2):237-45

2. https://www.przegladreumatologiczny.pl/witamina_d_w_reumatoidalnym_zapaleniu_staww

3. Instytut Żywności i Żywienia, Żywienie człowieka – podstawy nauki o żywieniu – redakcja naukowa Jan Gawęcki, PWN United States Department of Agriculture

 

  

quanmedia